صفحه اصلی / بحث و گفتگو

بحث و گفتگو

چرا باید تاریخ خواند و آموخت؟

هرکه ناموخت از گذشت روزگار هیچ ناموزد ز هیچ آموزگار (رودکی) انسان هستنده‌ای‌ست، ره‌سپار در گذشت روزگار. در گذشت روزگار گام برمی‌گیرد و ره می‌سپارد. سرگذشت او در گذشت روزگار، در تاریخ، در دهر و در حضور تاریخی و تاریخمندش در جهان رقم خورده است. از کرده‌ها و کردارهای خود، …

» بیشتر

تبیین باستان‌شناسی برای کودکان؛ چرا و چگونه؟

دکتر میثم لباف خانیکی، عضو هیأت علمی گروه باستان‌شناسی دانشگاه تهران، در سمینار «واکاوی آموزش میراث فرهنگی با رویکرد باستان‌شناسانه در نظام آموزشی مدارس ایران» که به همت انجمن علمی باستان‌شناسی ایران، پژوهشگاه میراث فرهنگی و مؤسسه باستان‌شناسی دانشگاه تهران برگزار شد، به تبیین اهمیت آموزش باستان‌شناسی به کودکان پرداخت. …

» بیشتر

تأملی در مسأله  میهن و میهن دوستی

دکتر حکمت‌اله ملاصالحی در میان شمار کثیری از مسأله‌ها و موضوعات ریز و درشت تلنبار شده در فضای ذهن و فکر و عقل و فهم انسان روزگار ما، بر شانه جامعه و جهان فوق پیچیده و دنیای مدرنی که در آن به سر می‌بریم، مسأله میهن و میهن‌دوستی هم از …

» بیشتر

در ضرورت آموختن عملی در باستان­شناسی

در ضرورت آموختن عملی در باستان­شناسی جواد حسین زاده ساداتی “سعدیا گرچه سخندان و مصالح گویی       به عمل کار برآید به سخندانی نیست” چندی است (شاید نزدیک به یک دهه) که در باستان­شناسی ایران پدیده­ای در حال پیدایش و رشدونمو است که پیشتر در یادداشتی با عنوان “آسیب شناسی اقبال …

» بیشتر

به مناسبت روز جهانی موزه ها و میراث فرهنگی

حکمت اله ملاصالحی دانشگاه تهران ۱۸ ماه می، مقارن با ۲۸ اردیبهشت ماه رسما” روز جهانی موزه ها اعلام شده است. درتقویم ایران نیز تحت عنوان روزجهانی موزه و میراث فرهنگی رسما”به ثبت رسیده است. جامعه پسا انقلاب ما نه با پدیده موزه های عالم مدرن سرسازگاری داشته است و …

» بیشتر

وضعیت نسخ خطی فارسی در روسیه

قاچاق نسخ خطی قدیمی و ارزشمند به خارج از کشور، به بازاری پررونق برای سودجویان تبدیل شده؛ طوری که دولت بودجه‌ای قابل توجه برای خرید این نسخ در داخل تخصیص داده است. چندی پیش جمعی از اساتید و نسخه‌شناسان روسی در سفری که به همت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی …

» بیشتر

کیستی تیره و تبار آریایی و انگارۀ کوچ آنان به ایران

کیستی تیره و تبار آریایی و انگارۀ کوچ آنان به ایران کیستی تیره و تبار آریایی و انگارۀ کوچ آنان به ایران در گفت‌وگو با مهرداد ملکزاده، حامد وحدتی‌نسب، شروین وکیلی،علی موسوی و کامیار عبدی شاهین آریامنش «آریایی» تیره‌ای که چالش‌های بسیاری را در میان ایرانیان و نیرانیان برانگیخته است …

» بیشتر

شبکۀ مکانی-زمانی در باستان شناسی

شبکۀ مکانی-زمانی در باستان شناسی کامیار عبدی   باستان شناسی در وامگیری مفاهیم، نظریات و شیوه های پژوهشی از علوم دیگر ید طولایی دارد. یکی از اصول بنیادین علمی که باستان شناسی در ابتدای کار خود در قرن نوزدهم از علومی چون ریاضیات و فیزیک وام گرفت و امروزه نیز …

» بیشتر