صفحه اصلی / موزه / کاخ گلستان

کاخ گلستان

آدرس : میدان امام خمینی

مجموعه کاخگلستان، یادگاری به جای مانده از ارگ تاریخی تهران محل اقامت شاهان سلسله قاجار واز زیباترین و کهن ترین بناهای پایتخت دویست ساله ایران می باشد. این بنا روزگاریهمانندنگینی در میان این ارگ می درخشید. سابقه تاریخی ارگ سلطنتی که محدودهمکانی تاریخی آن را در شمال خیابان و میدان امام خمینی (سپه) در سمت غرب خیابانخیام ،در شرق خیابان ناصر خسرو و در جنوب خیابان پانزده خرداد و میدان ارگ تشکیل میدهد، به روزگار صفویه باز می گردد.شاه طهماسب اول صفوی (930-984) نخستینپادشاهی بود که در سفرهای خود به قصد زیارت مقبره حضرت عبدالعظیم دستور داد باروییبه طول یک فرسخ به دور قصبه تهران احداث شود. پس از او شاه عباس صفوی در قسمت شمالیحصار طهماسبی چهار باغ و چنارستانی احداث نمود که بعدها دیوار بلندی گرد آن بنا کرده و عمارات مقر سلطنتی را در داخل آن ساخته، ارگ نامیدند. در اواخر عهدصفوی تهران گاهی مقر موقت دربار شاهان صفوی قرار می گرفت و حتی شاه سلیمان (1077-1105) کاخی در این شهر برای خود بنا نهاد. ولی امروز اثری از بناهای دوره صفوی باقی نمانده است. کهن ترین بناهای موجود در مجموعه گلستان، ایوان تختمرمر و خلوت کریمخانی متعلق به دوران کریمخان زند است. وی در نبرد های خود بر ضدمحمد حسن خان قاجار در سال 1172 تهران را مرکز اردوکشی خود قرار داد و پس از پیروزیدر این جنگ در دیوانخانه قدیم تهران که در زمان شاه سلیمان ساخته شده بود بار عامداد و با عنوان وکیل الرعایاحکومت ایران را در دست گرفت . به فرمان او درتابستان همان سال حصار ارگ مجدداً احیاء شد و یک دست حرم خانه و خلوتخانه و عمارتدارالحکومه در داخل آن بنا گردید و در تابستان سال بعد (1173) که اردوی خود را بهچمن سلطانیه (زنجان) منتقل نمود. دستور داد یک دست عمارت خاصه و دیوانخانه بزرگ بهسبک ساسانی و باغی در جنب آن بنا نمایند .
پس از مرگ کریمخان زند در 1193آقا محمد خان قاجار در 1200 تهران را به پایتختی برگزید، ولی به دلیل لشکر کشیهایدائمی کمتر در مقر حکومت خود به سر می برد، و برای عمارت و آبادانی چندان فرصتنداشت . تا آنکه فتحعلی شاه در سال 1211 بر تخت سلطنت ایران جلوس کرد، از آن زمانبه بعد با گسترش دستگاه اداری و تشریفات سلطنتی بناهای متعددی در داخل ارگ تهرانعمدتاً در زمان فتحعلی شاه و ناصرالدین شاه قاجار احداث شد .در دوران رضاشاه پهلوی، بخشهای بزرگی از ارگ تهران، از جمله حصار دور آن، سردر باب عالی،ساختمان دفتر استیفا، نگارخانه، تکیه دولت، نارنجستان، باغ گلشن و ساختمانهایاندرونی تخریب شد. محل سکونت شاه به سعدآباد وسپس در دوران محمد رضا شاه پهلوی بهنیاوران منتقل و مجموعه گلستان به محل پذیرایی از میهمانان خارجی تبدیل گردید.پس ازانقلاب مجموعه گلستان همچون اغلب عمارات سلطنتی دیگر بصورت موزه در آمد تا همگانبتوانند از آن دیدن کرده و از تماشای زیبایی های حاصل فکر و دست هنرمندان و صنعتگرانایرانی بهره برند.
 بخش های مختلف این مجموعه در حال حاضر عبارت است از : ایوان تخت مرمر، خلوت کریمخانی، اتاق موزه (تالار سلام) و حوضخانه آن،تالار آینه ، تالار عاج یا سفره خانه ، تالاربرلیان یاتشریفات، ساختمان کتابخانه، عمارت شمس العماره، عمارت بادگیر و
 حوضخانه وسیع آن، تالار الماس، کاخ ابیض، چادرخانه .

اشخاص و گروه های مشمول بازدید رایگان :

 1- گروه های سنی كمتر از 7 سال و بيشتر از 70 سال با ارائه كارتشناسايی معتبر.

2- بازنشستگان با ارائه یا حکم بازنشستگی .

 3- پژوهشگران و محققان با ارائه تأییدیه از مراکز تحقیقاتی و علمی مربوط.

 4- مدعوین و میهمانان رسمی دولت با ارائه دعوت نامه مربوط.

 5-اشخاصی كه بهمنظور انجام فرايض و آيين های دینی در ساعت مقرر وارد مساجد و اماكن متبرکه می شوند.

 6- عموم مردم در روز 28 اردیبهشت ( روز جهانی موزه )

 7- کودکان و نوجوانان و والدین همراه ایشان در روز16 مهر( روز جهانی کودک).

 8-  گروه های دانش آموزان و دانشجويی به همراه معلمان، استادان و سرپرستانآنان با ارائه معرفی نامه هماهنگی قبلی.

 9- دانش آموزان و دانشجویان در ایام دهه فجر با ارائه کارت شناسایی یا معرفی نامه.

 10- اعضای ایکوم (سازمان جهانی موزه ها) با ارائه کارت شناسایی.

 11- اعضای کاج ( کانون ایرانگردان و جهانگردان جوان) با ارائه کارت شناسایی.

 12-  اعضای انجمن دوستداران یادگارهای فرهنگی با ارائه کارت شناسایی.

 13- دارندگان کارت ویژه بازدید، صادره ازدفتر ریاست سازمان میراث فرهنگی کشور.

 14- کارکنان سازمان میراث فرهنگی کشور و خانواده های آنان با ارائه کارت شناسایی.  مبلغ مقرر خواهد بود . اشخاص و گروه های مشمول بازدید نیم بها

 بازدید دانش اموزان ، دانشجویان ، معلمان و استادان دانشگاه ها به صورت انفرادی با ارائه کارت شناسایی به میزان مبلغ مقرر خواهد بود.

 اشخاص و گروه های مشمول بازدید با بهای ثابت 

 افراد تحت پوششكميته امداد خميني (ره ) و سازمان بهزیستی، آزدگان، جانبازان و خانواده های مظمشهدا، كاركنان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان های وابسته و خانواده های آنها 0 به استثناي سازمان ميراث فرهنگی كشور ) ملزم به پرداخت وروديه به ميزان 1000 ريالخواهند بود.
نحوه دسترسی : مجموعه تاریخی كاخ گلستان در ميدان 15خرداد ( ارگ ) تهران واقع گرديده است.
اين مجموعه با استفاده از وسايل نقليهعمومی قابل دسترسی می باشد. براي ديدن جزييات دقيق تر به نقشه راهنما مراجعهفرمائيد.

 تلفن های اصلی :

 تلفن : 8-33113335

 دورنگار : 33111811

 صندوق پستی : 11365-4595

 امکانات ویژه: فروشگاه محصولات فرهنگی در طبقه همکف کاخ ابیض قرار دارد.

 چایخانه سنتی در زیرزمین تالار الماس واقع شده است.

 باجه اطلاعات درقسمت ورودی کاخ می باشد.

 راهنمای بازدید کنندگان در قسمت ورودی هر مجموعه  آماده پاسخگویی و راهنمایی در خصوص مجموعه می باشد.

 عکاسی و فیلمبرداری در بعضی از قسمت ها بدون استفاده از فلاش و سه پایه مجاز است.

 استعمال دخانیات در سراسر مجموعه ممنوع می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید